Turecký med – LOKUM

Lokum, alebo turecký med, je jednou z najstarších, najznámejších a najchutnejších sladkostí, ktoré sa zachovali z 15.-16. storočia až do dnes. Obľubujú ho nielen v Turecku, ale na rôznych miestach po celom svete. Dnes je lokum obľúbený aj ako lahodná príloha k tureckej káve, ktorá je tiež konzumovaná po celom svete. Čo je teda  turecký med  a čo o ňom potrebujete vedieť? Ešte chceme pripomenúť, že pravý turecký lokum môžete ochutnať aj na našich poznávacích alebo pútnických zájazdoch do Turecka. Ponuka je tu 

Čo je to turecký med – lokum?

Turecký med je pre Turkov jedinečný druh dezertu, známy po celom svete. Svojej obľube sa teší od 15.-16. storočia, kedy sa udomácnil v Osmanskej ríši. Lokum bol v histórii známy pod oveľa dlhším názvom „rahat ul-hulkümdür“, čo v preklade znamená “úľava pre hrdlo”. V modernej turečtine sa však názov skrátil na dnešné lokum. Asi najuniverzálny názov pre tieto sladkosti, je “Turkish Delight“.

Turecký med, ktorý obsahuje veľa ingrediencií, sa dá vyrobiť zo sušeného ovocia, orechov, či rôznych kvetov a rastlín samotných alebo s ich arómou. Na výrobu sa ďalej používa škrob a cukor, ktoré sa uvaria vo vode spolu s rôznymi príchuťami ako ružová voda, bergamotová silica, mätová silica, masticha, zázvor alebo škorica. V dnešnej dobe je príchutí neúrekom, každý si nájde takú, ktorá chutí jemu 🙂

Turecký med vo svete

Hoci sa turecký med  dnes vyrába v krajinách po celom svete, ako napríklad v Grécku, Rumunsku, Severnej Amerike, Brazílii a Spojenom kráľovstve , má len málo spoločného so známym tureckým medom. Aj keď v Európe a vo svete je veľa pokusov vyrobiť lokum, v týchto krajinách sa jeho chuť a ani vzhľad nevyrovná pravému tureckému lokumu.

Aký by mal byť ideálny turecký med?

Turecký med je dezert, ktorý môže síce vyskúšať každý, ale k pravému lokumu sa ani len nepriblíži. Na výrobu tureckého medu  s dokonalou konzistenciou a chuťou  je potrebné mať v tejto oblasti dlhoročné skúsenosti a majstrovstvo. Preto, aby ste dnes v Turecku konzumovali kvalitný turecký med, je potrebné nájsť firmy alebo ľudí, ktorí túto prácu vedia robiť poriadne a odborne. Napríklad  turecký med  musí byť určite v jemnej forme. Ako si takto môžete overiť kvalitu lokumu? Jednoducho – ak  sa turecký med  po stlačení prstom v krátkom čase vráti do pôvodného stavu, potom ide o kvalitný turecký  med. Turecký med  by mal byť zároveň  lesklý a mať štruktúru, ktorá vytvorí v ústach klzký pocit.

Niektorí hovoria, že pripomína cukríky marshmallow či želé. No s týmto sa my nestotožňujeme 🙂 Lokum má svoju originálnu, jedinečnú a nezabudnuteľnú chuť a arómu. Tu skutočne platí, nie je lokum ako lokum.

Na záver turecké príslovie

Tatli ye ve tatli konus – alebo jedz sladkosti a sladko aj rozprávaj 🙂

O autorovi

Ing. Bc. Michala Aydin Černá

Ing. Bc. Michala Aydin Černá

Zakladateľka a srdce cestovnej kancelárie Avema. Má odhodlanie poskytovať klientom 100 % servis vo všetkých aspektoch cestovania. Sme tu, aby sme vám priniesli poznanie, dovolenku, ale aj hlboký a obohacujúci zážitok, ktorý Vám ostane v srdci na celý život.

Odporúčané zájazdy